Μήπως τα social media είναι αρκετά για online παρουσία της επιχείρηση σας;

Workmates Technologies

Άραγε μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς τα social media; Ούτε εγώ μπορώ. Αν και μερικές φορές απεχθάνομαι τα social media τα θεωρώ ένα εξαιρετικό τρόπο για να μένω σε επαφή με φίλους και συγγενείς σε όλο το κόσμο όπως επίσης να μαθαίνω τα τελευταία νέα άμεσα.

Είναι όμως αρκετά για μια επιχείρηση ή μήπως χρειάζεται η δημιουργία μιας επαγγελματικά σχεδιασμένη ιστοσελίδα;

Πάμε να δούμε πρώτα τους περιορισμούς τους οποίους βρίσκουμε στα social media.

  1. Τα social media αλλάζουν συνεχώς χωρίς τη συγκατάθεση σας
  2. Το περιεχόμενο σας βρίσκεται κάτω από λογοκρισία και περιορισμούς
  3. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να δημιουργήσει τους δικούς του λογαριασμούς στα social media
  4. Τα social media από μόνα τους δεν μπορούν να οδηγήσουν μια επιχείρηση στην επιτυχία
  5. Βασίζονται σε διαφημίσεις για να είναι αποτελεσματικά.

Τα πιο πάνω δεν πρέπει να σας δίνουν το συμπέρασμα ότι τα socila media δεν εξυπηρετούν σε κάτι ή δεν βοηθούν την επιχείρησή σας. Τα social media βοηθούν στη δικτύωση σας και αλληλεπίδραση με τους followers σας σε πραγματικό χρόνο. Οι σημερινοί χρήστες του διαδικτύου ξοδεύουν πολύ μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου τους στα social media και πολλοί από αυτούς αναμένουν ότι η επιχείρησή σας θα είναι παρόν τουλάχιστον στο Facebook και το Instagram. Αυτό κάνει την ύπαρξη στόχων και στρατηγικής στα social media απαραίτητη όπως επίσης και την επίγνωση για τους περιορισμούς των social media.

Από μόνα τους τα social media ΔΕΝ αρκούν για την ανάπτυξη της επιχείρησης σας. Η επιχείρηση σας χρειάζεται μια ιστοσελίδα η οποία θα είναι σωστά σχεδιασμένη και λειτουργική της οποίας ο στόχος θα είναι να σας βοηθήσει να μετατρέψετε τους χρήστες σε πελάτες σας.

Ας εξετάσουμε σε βάθος τους πιο πάνω λόγους γιατί από μόνα τους τα social media δεν είναι αρκούν.

1. Τα social media αλλάζουν συνεχώς χωρίς τη συγκατάθεση σας

Γνωρίζατε ότι μόνο 2% από τους followers σας βλέπουν αυτά τα οποία βάζετε. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και 1000 likes να έχετε πάνω στη σελίδα σας στο Facebook μόνο οι 20 από αυτούς θα δουν οργανικά το περιεχόμενο το οποίο βάζετε.  Αυτό από μόνο του είναι αρκετά κακό  αλλά οι συνεχόμενες αλλαγές στον αλγόριθμο των social media κάνουν υπερβολικά δύσκολη την παραγωγή συνεπή αποτελέσματων μέσα από τα social media.

2. Το περιεχόμενο σας βρίσκεται κάτω από λογοκρισία και περιορισμούς

Κάθε social media platform έχει τους δικούς της κανόνες και περιορισμούς για το πώς, τι και πού δημοσιεύετε το περιεχόμενό σας. Στα social media ξεχάστε τι σημαίνει brand identity και personalisation. Από την άλλη πλευρά, η ιστοσελίδα σας είναι ΔΙΚΗ ΣΑΣ. Μπορείτε να δώσετε το δικό σας στυλ και το δικό σας brand identity χωρίς κανένα περιορισμό και κανόνες.

3. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να δημιουργήσει τους δικούς του λογαριασμούς στα social media

Η δημιουργία μιας επιχειρηματικής σελίδας στο Facebook παίρνει πάνω κάτω 5 λεπτά. Επειδή το Facebook είναι  προσβάσιμο στον οποιονδήποτε μιας επιχειρηματική σελίδα στο Facebook από μόνη της ΔΕΝ σας βοηθά να ξεχωρίσετε από τον ανταγωνισμό.

Γιατί; Επειδή οι περισσότεροι έχουν ήδη μια σελίδα στο Facebook! Σε αντίθεση με τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, οι ιστοσελίδες σας βοηθούν να ξεχωρίσετε από τον ανταγωνισμό σας δίνοντας το δικό σας brand identity.

4. Τα social media από μόνα τους δεν μπορούν να οδηγήσουν μια επιχείρηση στην επιτυχία

Χωρίς τη δική σας ιστοσελίδα, δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε πληρωμές, να συλλέξετε emails ή να παρουσιάσετε τις υπηρεσίες σας! Μπορείτε να φανταστείτε να μην μπορείτε να κάνετε κάτι τέτοιο; Ακόμα και οι πιο απλές ιστοσελίδες μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε όλα αυτά και πολύ περισσότερα.

5. Βασίζονται σε διαφημίσεις για να είναι αποτελεσματικά.

You gotta pay to play. Απολογούμαι για τον τρόπο με τον οποίο το παραθέτω αλλά είναι αλήθεια. Για να επηρεάσετε πραγματικά την επιχείρησή σας μέσω των social media, είστε αναγκασμένοι να πληρώσετε για διαφημίσεις στο Facebook και το Instagram. Είμαι βέβαιος ότι έχετε δει τα social media να σας ζητούν να κάνετε “Boost” μια ανάρτηση.

Ποιο είναι το συμπέρασμα των πιο πάνω; Τα social media μπορούν να είναι πολύ βοηθητικά αλλά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν μια καλοσχεδιασμένη ιστοσελίδα.